Hjem
onsdag 23 august 2017

 

I dag er det ikke mange igjen av den generasjonen som husker Ole Vilhelmsen Aske- eller Asken som han til daglig ble kalt. Han var en av de største originalene som har levd i Kopervik; en pussig og kanskje litt stakkarslig fyr vil nok mange si. Hans far var skredder og en av stifterne av Kopervik Sparebank i 1854. Ole ble født noe ufør - eller vanfør som en sa tidligere - og dette kom nok i stor grad til å prege hans livsførsel. Som ung lærte han seg bl.a. litt gartnerarbeid, og han hjalp til med planting og hagearbeid for private i Kopervik og nærmeste omegn. Navnet Askehagen er fortsatt et levende minne om Asken. Han hadde ansvaret for en stor del av plantingen av trær som en gang fantes der. Det finnes vel knapt noen av disse igjen i dag.

 

                                  asken

I en artikkel i Karmøy Posten fra 1920 kan vi lese at han er den mest originale bryllups- og begravelsesgjest - ikke bare i Kopervik-området, men over hele Karmøy. Han betegnes som en allsidig mann; husbygger, båtbygger, bokbinder og mye annet. Han passer på rutebåtene som kommer om natten, og han vekker damskipsekspeditøren, Østrem, og postbudet.
Det skrives videre i samme blad at på sine uendelige nattevandringer er Asken blitt grepet av en sterk medlidenhet med de stakkars reisende som må gå ute hele natten for å vente på rutebåten. Asken har nå besluttet å bygge et hyggelig venteværelse, Salongen, på Treborg, slik at de stakkars reisende kan få sitte tørt og få seg en kopp kaffe til å holde motet oppe med mens de venter på båten.
Imidlertid har Asken, som så mange andre, fått erfare hva det vil si å være fattigmann. Bygningskommisjonen (bygningsrådet) sover etter hans mening, og lar han således måtte vente på byggetillatelse. Søknaden hans til kommisjonen lyder således:

Undertegnede Ole Vilhelmsen Aske, ansøger herved ærbødigst den Ærede BygningsKommision om tillatelse til at bygge Kopervik Venteværelse, kaldet "SALONGEN" paa Expeditør Øtrems Brund paa Treborg i Ladestædet Kopervik. Bygningen agtes opført of træ og tækkes med Amerikansk papp. Længden bliver 28 fod, iberegnet en 7 fod lang Altan, 12 fod bredde og 8 fod til Gesims og 12 fod til Mønet.! Brandmur og Lodpibe opføres efter nærmere bestemmelse og efter den Ærede Bygnings-Kommisjons bestemmelse. Tegningen i to Æxemplarer vedlegges. Jeg tillader mig godhetsfuldt at bede at Sagen man blive raskt Æxpedert. Kopervik den 18. August 1920.

 

Ærbødigst
Ole Vilhelmsen Aske.

 

Bladet skriver videre at man i redaksjonen har mottatt tegninger av hans paulun, og til disse  følger en liten kommentar, et slags hjertesukk, over bygningskommisjonens dårlige forståelse av hans strev til menneskehetens beste:

"Altan mod øst. Grundplan for Vagthol over Kystbaadene.,som skal til Kopervik Kai som jeg nu i sirka 20 Aar har passet op om Næterne saavel Somer som Vindter, i fraast og kulde.-------og Gud har sjænket mig de Pænge som gav mig de 300 kroner for deri fem sildegarn som Nordlendingerne kjøpte av mig. -------Den 19. August avleverte jeg Ansøgnings-Planen, dagen etter min fødselsdag da jeg var 69 nar. 686 Bryllupper har jeg bivannet. Der staar kun 14 brudepar til rest indtil de 700 Bryllupper. Vaagn op i om saaver og forglemmer "SALONGEN", Kopervik vordende Venteværelse. Planen om venteværelset på kaien var en typisk side ved Ole Aske. Han hadde en frodig fantasi og stadig mange ideer og planer. Noen av ideene ble likevel, eller kanskje til alles overraskelse, satt ut i live. Bl.a. satte han i verk ideen om at han var "kalt" til å bygge et nytt Babels tårn på eiendommen sin på Treborg. Han begynte å bygge dette tårnet fra grunnen av med temmelig spinkle planker som byggemateriale. På en eller annen måte fikk han likevel dette "underverket" til å henge sammen, og med årene nådde det opp til 15 -20 meters høyde. Målet hans var å bygge det helt til himmels, for ikke å si Himmelen. Kommunen måtte til sist gripe inn og stoppe byggeprosjektet hans. Mer enn en gang var han nemlig i livsfare der han hang tilværs på en liten planke eller bordende. Kopervik har neppe hatt en større original enn Asken, og vi vil la våre lesere få høre mer om ham i senere utgivelser av bladet.

 

 

 

 

 

NB! Våre nettsider bruker cookies for trafikkmåling og optimalisering av innhold.

Fortsett å bruke nettstedet som normalt om du godtar dette.

Jeg godtar

Ole Vilhemsen Aske

I dag er det ikke mange igjen av den generasjonen som husker Ole Vilhelmsen Aske - eller Asken som han til daglig ble kalt. Han var en av de største originalene som har levd i Kopervik... [Les mer]

Gamle urmaker Lars Jonassen...

...var en stor skøyer. Han var liten av vekst, og en dag kom han inn på butikken til kjøpmann S. B. Svendsen, som i motsetning til Jonassen var en meget høy mann. «Kan eg få låna ein tomkasse hos deg ?»spurte Jonassen. Jo, Svendsen fant frem... [Les mer]

.

 

Bestill vår film her
low res side1

Sponsorer

byenvarkopervik

 

Wilcom AS

plastron

 

bygnesbygg-button

annonseplass